МАКЕДОНИЯ - връх ПЕЛИСТЕР (2601)

Маршрут
4 дни
Планински водач - Иван Пандинов/Йонче Мурат Илиевски
Терен: динамичен
Денивелации: +1150/-1650
Преходи: 4-8 часа на ден
Матшрут: за средно напреднали и напреднали туристи

4 дни / 3 нощувки
Автобус
от 295.00 лв.
Оферта номер: Е1645
  • Програма
  • Цената
Програма по дни
 
Ден 1
Отпътуване от София, площад Руски паметник в 6:30 часа. Маршрутът преминава през градовете Прилеп и Битоля. В Прилеп (родното място на писателя Димитър Талев) ще разгледаме манастира „Арх.Михаил“ и ще изкачим хълма „Маркови кули“ над града. Свободно време за обяд. В Битоля ще видим черквата „Св.Димитър“ (1831), старата чаршия, кулата с часовника, безистена и ще се разходим по представителната търговска улица на града, след което ще разгледаме останките от римския град „Хераклея“. Вечерта - пристигане в Национален парк „Пелистер”. Настаняване в хотел. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

Ден 2
Закуска. Пешеходен преход до връх Пелистер (2601 м) - първенеца на Баба планина. Преходът е с продължителност около 7-8 часа и маршрута преминава изцяло на територията на Националния парк „Пелистер”. При хубаво време най-интересният и панорамен вариант е изкачването по атрактивно скално ребро през върховете Стив (2468м), и Илинден (2542м) и по най-високите части на планината. Маршрута преминава и през местата на фронтовите действия по време на първата световна война, където все още стоят частично запазени окопите и точките на огневите позиции на българската армия. Достигаме на връх Пелистер и време за снимки и почивка край метеорологичната станция. Панорамната гледка към Преспанското езеро си заслужава. На североизток, между Прилеп и Битола се е разстила най-плодородната долина на Македония – Пелагония. Под нас е Предпанското езеро, разделено между Македония, Гърция и Албания. В дъното е Малкото Преспанско езеро (Гърция, Албания) с остров „Св.Ахил” в гръцката част, където патриаршеската катедрала от 10 век и гробът на Цар Самуил. Отсреща е Националният парк на Македония – планината „Галичица”, чиято по-висока част се намира в Албания. Продължаваме до езерото с ледников произход - Големо езеро, където ще пренощуваме в едноименната хижа.

Ден 3
Днес ще се спуснем към Преспанското езеро. Преходът е с продължителност около 4- 5 часа. От тук се отправяме към планината Галичица. На билото на планината водачът ще ви покаже точката, от която се виждат едновременно двете езера – Преспанското и Охридското езеро. Ще се разтъпчем малко по билото на Галичица, след което ще продължим към манастира Св.Наум. Тук ще направим късен обяд и ще разгледаме манастира. Вечерта пристигаме в Охрид и се настаняваме в къщи за гости. После ще направим вечерна разходка и ще седнем в някое от крайбрежните заведения да опитаме хубавата охридска пъстърва, която тук се нарича „пастръмка”, защото е специфична и характерна само за Охридското езеро.

Ден 4
След закуска – време за разглеждане на забележителностите на Охрид. Панорамна пешеходна обиколка (около 2.5 часа) на Охрид (паметниците на Кирил и Методий и Климент Охридски, черквите „Св. София”, „Св. Богородица”, „Св. Климент” и „Св. Й. Канео”, Самуиловата крепост, Римският амфитеатър и др.), която завършва около 11:30 часа с разходка с лодка из Охридското езеро. Свободно време за обяд. Отпътуване за България в 13:30 часа. Прогнозно пристигане в София около 20:00 часа.
**************************** **************************** ****************************
Ако не бързаме – ще спрем за 2 часа в Скопие да се полюбуваме на монументалистиката в бароков стил на площад „Македония”. На площада, откъм страната на река Вардар и белокаменния мост от 16-ти век се намират внушителните паметници на Цар Самуил и Император Юстиниан Велики, на Кирил и Методий и Свети Климент, на Гоце Длчев и Даме Груев. В центъра на площада е надхвърлящата всяко въображение – скулптура на Александър Велики на кон, а по тръгващия от тука булевард Македония, който след около стотина метра продължава към старата гара като Маршал Тито, ще видим интересните улични скулптури на просяка, на ваксаджийчето, на рибата и на робота, както и бронзов бик, подобен на този пред фондовата борса в Уолстрийт. Тук е и възстановената в модерен стил къща на майка Тереза с нейния паметника отпред. Разбира се няма да пропуснем и „Порта Македония”, която е един от изходите на площада, и която хората от района на „Старата скопска чаршия” наричат „Тиумфалната капия”.


Екскурзия в Македония за изкачване на красивия връх „Пелистер” – първенец на Баба планина, ограждаща Преспанското езеро от изток, която е обявена за Национален парк на Македония. В програмата е включен и преход по билото на планината Галичица, която разделя Преспанскотоот Охридското езеро и също е Национален парк на Македония. Разглеждане на Прилеп и Битоля и Охрид, на останките на античния римски град „Хераклея“ , на манастира „Св.Наум” и изворите на река Църни Дрим край него.

АКЦЕНТИ НА ЕКСКУРЗИЯТА
- изкачване на връх „Пелистер”(2601) – първенец на Баба планина, Национален парк
- преход по билото на планината Галичица, Национален парк
- изкачване на „Маркови кули” и разглеждане на Прилеп ( часовниковата кула, чаршията)
- разглеждане на Битоля („Св.Димитър”, 2 джамии от 15 в., безистена, търговската улица)
- античния римският град „Хераклея”
- посещение на манастира „Свети Наум” и изворите на река Църни Дрим край него
- разглеждане на ОхридЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- Три (3) нощувки ( 1 в хотел, 1 в хижа и 1 в къща за гости);
- Транспорт (гранични такси, магистрали и паркинги), съгласно програмата;
- Планински водач на Бюро РАДЕЦКИ;
- Застраховка „Асистанс” за цялото пътуване.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
- Храна, напитки и други лични разходи;
- Входните такси на посещаваните туристически обекти и атракции.
ЦЕНАТА е валидна и екскурзията се осъществява при група от 5 туриста.
При по-малка група екскурзията може да се осъществи след корекция на цените.

Бюро РАДЕЦКИ си запазва правото за промени Екскурзия в Македония за изкачване на красивия връх⛰️НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА

- Обувки – високи, трисезонни, устойчиви на вода със стабилна подметка;
- Дрехи и бельо - дълги панталони и горни дрехи с дълъг ръкав (съобразени с сезона в планината). Препоръчваме да са от синтетична материя, която съхне бързо (например полар или вълна). Памучните дрехи и бельо съхнат бавно и държат студено;
- Яке за студено време – например пухенка или дебел полар (спрямо условията в планината);
- Връхно яке и панталон (тип мембрана) - препоръчваме да са изработени от дишаща, ветро- и водоустойчива материя;
- Ръкавици - тънки (например поларени), дебели (устойчиви на вятър и влага);
- Маска за лице срещу вятър;
- Осветление - челник с батерии гарантиращи 12 часа светлина и резервни батерии;
- Туристическа раница – с колан на кръста, от здрава материя, устойчива на влага (или с дъждобран);
- Дъждобран – при очаквани валежи;
- Гети – освен при снежна покривка, те са нужни при преминаване на пасажи с мокри треви и храсти;
- Вода - съд с обща вместимост 1-1,5 литра;
- Шапка срещу слънце и шапка за студено време;
- Очила с „UV”-защита и „UV”- защитен крем;
- Щеки - намаляват значително натоварването на краката, особено на коленете;
- Първа помощ и медикаменти. Препоръчваме да носите лична аптечка. Всички лекарства, които взимате трябва да са по лекарско предписание и са ваша лична отговорност. Планинският водач не е медицинско лице и няма право да дава лекарства.

Необходимата екипировка можете да закупите в специализираните магазини, например магазин Outsider.
вижте още
Дата Цена Резервирай
13.05.2021 от 435 лв. Резервирай
Цената не включва
]
Календар
Изберете месец на пътуване
Новини
Оперативна програма иновации и конкурентоспособност 2014-2020
22 Октомври 2020
                                ...